Dit is het tweede deel van een beschouwing over het werk van Victor Kal
- Enkele gedachten over het werk van de filosoof Victor Kal (link)
- Wie was Spinoza
- De Spinoza-receptie in Nederland (link)
- Victor Kal en De list van Spinoza (link)
- Gelijkschakeling (link)
- Kals filosofische stellingname (link)
- Theocratie en Democratie (link)
- De rehabilitatie van de schuld (link)
- De list van Spinoza (link)
- Besluit (link)
- Geraadpleegde literatuur (link)
2. Wie was Spinoza?

Dit is deel 2 van een serie. De introductie tot deze reeks afleveringen over Victor Kal, De list van Spinoza, Amsterdam: Prometheus 2020, kunt u hier nalezen.
In onze tijd is Benedictus de Spinoza (1632-1677) zonder twijfel de bekendste Nederlandse filosoof van de zeventiende eeuw. Hij was van portugees-joodse afkomst; hij stamde af van sefardische joden. Zijn bekendste werken zijn de Tractatus theologico-politicus (Theologisch-politiek traktaat) en de Ethica.
Een goede introductie tot Spinoza’s leven en werk biedt de historicus Rob Hartmans in zijn artikel: Baruch de Spinoza, De Groene Amsterdammer, nr. 2, 10 januari 1996.
Het Theologisch-politiek tractaat is een verhandeling waarin Spinoza de ideale verhouding tussen godsdienst en samenleving beschreef. De Ethica is een streng opgebouwd moraalfilosofisch werk waarin hij een levensleer ontvouwde. Volgens sommigen was hij een volbloed-atheïst; anderen nemen wat hij bijvoorbeeld aan het slot van de Ethica schrijft over het ‘heil’ van de wijze dat uiteindelijk gevonden wordt in de ‘amor intellectualis Dei’ wel serieus (Wiep van Bunge). Hij schreef in het Latijn.

Wat zijn godsdienstige opvattingen betreft is het goed om te vermelden dat hij God en de Natuur (of de Natuurlijke Orde) aan elkaar gelijk stelde. Zijn godsbeeld was onpersoonlijk en immanent: God valt samen met, en bevindt zich dus niet boven of buiten de voor ons kenbare werkelijkheid, en God bezit geen persoonlijke, mensgelijkvormige eigenschappen.
Omdat Spinoza’s denkbeelden in zijn tijd en zijn omgeving niet in goede aarde vielen, werd hij verbannen uit de joodse gemeenschap, en week hij als 23-jarige uit van Amsterdam naar Rijnsburg (1661-1663). Daar bedreef hij filosofie en voorzag hij in zijn levensonderhoud met het slijpen van microscooplenzen. Het Spinozahuis in Rijnsburg kan tot op de huidige dag worden bezocht als een museumpje met gereconstrueerde bibliotheek. Later kwam Spinoza, via Voorburg, terecht in Den Haag.

Het was Spinoza’s doel om filosofie en theologie zo strikt mogelijk te scheiden: de godsdienstige veelkleurigheid, en met name de felle en militante twisten die tussen de godsdienstige groepen in zijn tijd werden gevoerd, baarden hem zorgen, ook met het oog op de stabiliteit van de jonge Republiek. En stabiliteit was nodig om zich ongestoord aan de filosofie, de beschouwing van God of de Natuurlijke Orde, te kunnen wijden.
Pingback: Victor Kal – De list van Spinoza – 1 | The Hidden Law
Pingback: Victor Kal – De Spinoza-receptie in Nederland – 3 | The Hidden Law
Pingback: Victor Kal – De list van Spinoza – 4 | The Hidden Law
Pingback: Victor Kal – De list van Spinoza – 5 | The Hidden Law
Pingback: Victor Kal – De list van Spinoza – 6 | The Hidden Law
Pingback: Victor Kal – De list van Spinoza – 7 | The Hidden Law
Pingback: Victor Kal – De list van Spinoza – 8 | The Hidden Law
Pingback: Victor Kal – De list van Spinoza – 9 | The Hidden Law
Pingback: Victor Kal – De list van Spinoza – 10 | The Hidden Law
Pingback: Victor Kal – Geraadpleegde literatuur – 11 | The Hidden Law